Ο καρκίνος του τραχήλου ως γνωστό είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό κάτω των 50 ετών, αλλά προσβάλλει και μεγαλύτερες ηλικίες. Η έγκαιρη διάγνωσή του πραγματικά σώζει ζωές. Το θέμα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας είχε ήδη αποτελέσει για εμάς αντικείμενο συζήτησης και στόχο, στον οποίο έγινε εκτεταμένη αναφορά σε ημερίδα που υλοποιήθηκε, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλου, στις 18 Μαρτίου 2011, στη Βέροια, με θέμα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας: «Στόχοι και προοπτικές». H όλη προσπάθεια ενισχύθηκε με τη συμμετοχή μας, στο σχεδιασμένο πλέον πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που προώθησε το Υπουργείο Υγείας, με τα ακόλουθα 11 Κέντρα Υγείας: 1) Λαγκαδά, 2) Κουφαλίων, 3) Διαβατών, 4) Ευόσμου, 5) Αλεξάνδρειας, 6) Αριδαίας, 7) Τσοτυλίου, 8) Λιτοχώρου, 9) Σιάτιστας, 10) Αμυνταίου και 11) Άργους Ορεστικού καθώς και με όλα τα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς μας, στα οποία λειτουργούν κυτταρολογικά, παθολογοανατομικά εργαστήρια ή διενεργούνται κολποσκοπήσεις.
Η συστηματική πλέον προσπάθεια έδωσε τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο τμήμα του γυναικείου πληθυσμού της περιοχής αρμοδιότητάς μας να απολαύσει τα οφέλη της ισότιμης πρόσβασης σε οργανωμένες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης της νόσου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση των γυναικών στην δική μας Υγειονομική Περιφέρεια υπήρξε απροσδόκητα μεγάλη, γεγονός ελπιδοφόρο για τη μείωση του δείκτη νοσηρότητας και θνητότητας από τη νόσο και για τη διάδοση της αξίας της πρόληψης.
Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2010 που δεν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα, ο αριθμός των παπ τεστ που υλοποιήθηκαν στα παραπάνω Κέντρα Υγείας ήταν 2.673. Την ίδια χρονική περίοδο για το 2011, με την εφαρμογή του προγράμματος, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 5.088 (+90%!). Πρόκειται λοιπόν για μια επιτυχημένη προσέγγιση του πληθυσμού στόχου του προγράμματος, που υποστηρίχθηκε από δράσεις όπως διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεις μέσω των τοπικών ΜΜΕ (τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης) και του διαδικτύου, αφισοκολλήσεις και παράλληλες εξορμήσεις με κινητές μονάδες. Επί του παρόντος καταβάλλεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για τη δημιουργία και στελέχωση κυτταρολογικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου ώστε αυτό να οριστεί και να λειτουργήσει πλέον ως Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας η επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα προγράμματα πρόληψης εκτός του ότι σώζει ζωές, μας οδηγεί και σε εξοικονόμηση πόρων μειώνοντας το σημαντικότατο κόστος της θεραπείας των σοβαρών ασθενειών.
Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος Πληθυσμικού Ελέγχου (Π.Σ. Π.Π.Ε.)